Azi, 15 martie 2013, echipa proiectului S.A.V.E. - Social Awareness and Volunteering in Europe, alcatuita din Alex, Adelina, voluntarii Ernesta din Lituania, Anna din Armenia, Saulius din Lituania si Benny din Italia, impreuna cu Directorul Centrului Scolar pentru Educatie Incluziva, domnul Nicu Baiu, au realizat o deplasare in comuna Borascu, satul Miluta, la adresa familiei Croitoru, pentru a afla cu totii povestea Mariei, fetita in varsta de 4 ani a familiei.
Ajunsi la domiciliu, am cunoscut parintii Mariei, care ne-au invitat sa le vizitam caminul. Pe parcursul sederii noastre l-am cunoscut si pe Florin, unul dintre fratii fetitei care, intorcandu-se de la scoala, ne-a gasit jucandu-ne cu sora lui si purtand discutii cu parintii. Familia, compusa din cei doi parinti si trei copii, traieste intr-o casa din lemn si lut, cu numai doua camere, iar singura sursa de incalzire este o soba din lut care trebuie sa incalzeasca ambele incaperi. In una dintre acestea se afla un pat, un frigider, un aragaz si o masa unde familia gateste si mananca. Niciunul dintre parinti nu mai lucreaza in prezent. Gospodaria este mica, modesta, cele cateva pasari din ograda asigurand traiul zilnic al familiei.
Intr-un interviu ne-a fost impartasita povestea micutei Maria. Am inteles din emotiile mamei ei dificultatile intampinate in incercarea de a-si ajuta fetita; a mers la diverse spitale si institutii medicale din tara, inclusiv la Casa de Asigurari de Sanatate din judetul Gorj, si nu a obtinut alt sprijin decat cel in vederea achizitionarii unor aparate auditive care, insa, nu sunt de nici un folos avand in vedere conditia medicala speciala a fetitei. Maria sufera de hipoacuzie bilaterala profunda, ceea ce inseamna ca nu poate auzi; aceasta este cauza pentru care ea nici nu vorbeste.

Mariei i se poate reda auzul cu ajutorul unei operatii care costa 25.000 de euro si presupune un implant cohlear. Maria se afla la o varsta frageda, iar realizarea acestei operatii ii va permite sa creasca mai armonios si sa se bucure de deplinatatea simturilor.

Proiectul S.A.V.E. este un proiect finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune, actiunea 2, Serviciul European de Voluntariat, aprobat, monitorizat si gestionat de ANPCDEFP - Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.


Maria, suntem alaturi de tine.
Impreuna vom lansa, in curand, o campanie de strangere de fonduri in sprijinul Mariei, pentru ca ea sa aiba o sansa in plus la o viata normala. VA URMA
 
 
 
 
English
 
Romanian
Voice picturing